Du er her

Det Østjyske H&D-Sommerstævne

Succesen fra sidste sommer gentages: 

 Invitation til:

Fredag d. 14. juni 2019 kl. 14.00 - 21.30 og lørdag d. 15. juni 2019 kl. 8.00 - 16.30

På Haldum-Hinnerup Skolen - nordvest for Aarhus.

Det er med stor fornøjelse at din faglige H&D-forening igen kan invitere dig og dit fagteam til Sommerstævne sammen med dit faglige netværk i Østjylland. Sommerstævnet udbyder igen i år hele 6 (8) vidt forskellige workshops alle med hele 12 undervisningstimer, og alle med fokus på håndværk og forløb til hele H&D-faget, men specielt i år også til H&D-valgfaget i udskolingen”. Der vil både være traditionelle H&D-workshops men også nye, der kan hjælpe os til at navigere i fagets yderzoner, der hvor nye muligheder og idéer opstår. Kig nedenstående liste af workshopmuligheder igennem og tøv ikke med snarlig tilmeldingen, da der er ”først til mølle princip” på de begrænsede pladser på de enkelte workshops. 

Da det er obligatorisk fra august 2019 at udbyde H&D-valgfaget i udskolingen, vil lørdagen begynde med et mini foredrag med tidl. Læringskonsulent Heidi Bruus om ”H&D-valgfaget og den obligatoriske prøve”.  

 

Sommerstævnets nu 6 (8) workshops:

 

Workshoppen: ”Huggehus-projekter i H&D-faget” Kun få pladser

Instruktør: H&D-Læreruddanner Peter D. Hersted

Huggehusaktiviteter er både en gammel dansk og global almuesyssel, hvor enhver med få midler kunne lave møbler, huskeråd og redskaber. Huggeteknikker og samlinger af vådt og tørt træ, har også alle dage været brugt kloden rundt og anvendes i høj grad i den 3. verden endnu.                                                        

Disse teknikker er også helt basale i H&D-faget, og derfor kan du i denne workshop selv afprøve teknikkerne på at lave en enkel lille, transportabel snittebænk. Se følgende video: https://youtu.be/grXf4ksuJWA  og/eller lave en ”West Nile skammel”, som er en unik lille skammel, som samles uden brug af lim, søm og skruer. Den fastholdes i et spænd, der opstår mellem ben og tværstykker og det flet der udgør sædet. Se video: https://www.youtube.com/watch?v=TZvqO14D8FI

Både snittebænken og skamlen egner sig til værkstedaktiviteter fra 6. klasse og i udskolingen.

Max 12 kursister

 

Workshoppen: ”Filtning og plantefarvning i H&D-faget”

Instruktør: Underviser Mette Østman - www.metteoestman.dk

Vand og sæbe er et håndværk, som på bedste vis understøtter ideen i håndværk og design. Koblet med plantefarvning har vi at gøre med ældgamle teknikker, som i høj grad kan bruges i vores moderne samfund. Processerne er sanselige og konkrete, og samtidig en lille smule magiske. I både filtning og plantefarvning er der kort vej og synlig sammenhæng fra råmateriale til færdigt produkt, og begge rummer de megen læring som kan kobles til skolens øvrige fag-

Det er underviser Mette Østman - medforfatter til bogen ”Filt dig Klog” - som leder denne workshop, hvor de tre 3 grundlæggende teknikker; flade, hul form og massiv filt, vil blive afprøvet. Farvning med planter vil indgå, så det bliver muligt at farve ulden før filtning og farve garn til dekoration eller farvning af det færdige produkt.

Max. 14 kursister

 

 

 

 

 

 

 

 

Workshoppen: ”Hvid og sort smedning i H&D-faget”

Instruktør: Museumssmed Jonas Bigler - www.jonas-bigler.dk

Her er workshoppen, hvor du kan afprøve ”Hvid smedning” helt uden sod og lugten af kul-røg, og se hvor nemt man kan etablere en gasesse på skolen. 

Uanset erfaring afprøves nemme introopgaver til både H&D-fagets yngste elever og udfordrende teknikker til valgfaget og den obligatoriske prøve. Man kan lave snitteknive, skeknive og krøsjern med hærdning, slibning og anløbning. Der er dog også mulighed for "sort smedning" med kulesser og selvstændige projekter under instruktørens kyndige anvisninger. Foreningens smedetrailer til udlån vil også blive demonstreret. Denne workshop er både for dig, der vil øve smedehåndværket, og til dig, der vil støtte smedningens come-back i grundskolen med en ny didaktik og evt. i en "hvid" form.

Max 25 kursister

Workshoppen: ”Tekstil design i H&D-faget - Konstrukstion og fantasi”

Instruktør:  Doris Vestergaard

Workshoppen er for dig som ser anderledes sammenhænge gennem tekstile løsninger.

På denne workshop lærer du at benytte indsnit på forskellige måder og skabe udtryk gennem konstruktionsteknikker.

Indsnit er nødvendige for perfekt pasform, men kan også benyttes som dekoration og design.

Ved hjælp af indsnit, skæringer og fantasi, konstrueres et mønster, som efterfølgende syes op.

Idegrundlag og inspirationskilde er en kendt dansk børnesang. Sangen får du når workshoppen starter. Tolkning af teksten er grundlaget for din brug og placering af indsnit og skæringer.

Du udfordres teknisk, og lærer gennem hele processen at benytte nogle af konstruktionens mange facetter. Der kan arbejdes individuelt eller i grupper i 4 steps; Ideudvikling/design, konstruktion af prototype samt prøvesyning, udfærdigelse af opgaveløsning og sidst præsentation.

Om du er øvet eller nybegynder i faget, er underordnet. Workshoppen er for alle og vil hjælpe dig med at blive klar til H&D-valgfagets tekstile niveau.

Max: 20 kursister

   

Workshoppen: ”Beholdere i træ og læder”

Instruktør: H&D-lærer og lædersmed Anders Rikard Jensen www.yggdrasil-crafts.dk

Denne workshop vil fokusere på design og fremstilling af beholdere ud fra kernelæder og naturtræ. Igennem et eksemplarisk elevoplæg vil du blive introduceret til både grundlæggende og nye teknikker fra læderhåndværket og simpel udsavning af naturtræ og drivtømmer. Med de nyerhvervede erfaringer i fingrene vil du derefter, under instruktørens anvisninger, selv kunne designe og udføre en større beholder lige fra skitsering til færdigt produkt. Denne workshop er både for dig der vil blive dygtigere til læderarbejdet til hobbybrug, og til dig der vil inspireres og få opgraderet dine færdigheder til brug i din H&D-undervisning hjemme på skolen.

Max 20 kursister

 

Billedresultat for makemake beton

 

Workshoppen: ” Formbar beton i H&D-undervisningen?”

Instruktør: Vibeke Stensgaard

H&D-faget har sine tre primærmaterialer som grundsten, men det er også et must at arbejde i andre materialer ifølge fagets formål. Men hvad er det formbare beton MakeMake for en størrelse? Og har det overhovedet en berettigelse i H&D-faget? Det kan du blive meget klogere på i denne workshop, som lægger op til gode forløb til de ældste H&D-elever. Det er Instruktør Vibeke Stensgaard, som vil lære dig hele processen med udvirkning af polystyren basisform, og de to forskellige lag beton, tørringsprocesser og coatning. https://www.makemake.dk/elefant-i-makemake-dekorationsbeton/

Har du mod på en kreativ proces og sammen med andre at udforske dette betonprodukts muligheder i H&D-faget, eller bare for din egen fornøjelse skyld, så tilmeld dig denne workshop. Har du selv erfaringer med beton i undervisningen, så tag endelig eksempler med til inspiration for holdet.

Max 20 kursister?

 

Workshoppen: ”Pil og flet i H&D-faget   Er desværre udgået

Instruktør: Kunstfletter Jette Mellgren - http://www.jette-mellgren.dk/

 

Flettehåndværket er helt basalt i H&D-faget og kan udføres i næsten alle materialer. Brugt progressivt, kan fletteteknikker give unik læring hos elever i alle aldre igennem alle fagets faser.

Under flettekunstner Jette Mellgrens kyndige vejledning vil du på dette kursus lære at fremstille unikke kurve og objekter gennem design og flettehåndværk.

Ved brug af ædle gamle teknikker bindes nye produkter sammen i kendte og ukendte materialer. Enkle fletteteknikker vil blive introduceret og i kombination med simpelt træarbejde og materialer som bl.a. pilegrene, græs og bark vil du kunne fremstille konkrete produkter og designe fantastiske former. Her vil du kunne få dine fletteteknik forfinet og samtidig også at blive klar til H&D-valgfagets niveau.

Max 12 kursister

 

 

Workshoppen: ”Store mobiler i H&D-faget”  Er desværre udgået

Instruktør: Multikunstner Søren Lyngbye www.sorenlyngbye.dk

 

Mobiler i elegant balance er altid fascinerende at iagttage og ikke mindst selv at designe og konstruere.

I H&D-faget bliver design af mobiler udført på alle klassetrin, niveauer og i alle fagets materialer.

På denne workshop vil fokus i designet af mobilerne, både ligge på udtrykket, komposition, sikkerhed og i håndværket. Der vil blive konstrueret store eksemplariske indendørs mobiler, men også eksempler på udendørs projekter i vejbestandige materialer.

Instruktøren på denne alsidige workshop er billed- og installationskunstner Søren Lyngbye, kendt for sine bevægelige installationer overalt i landets åbne rum og for sin kreative undervisning af børn, unge og voksne i alle typer institutioner. Du vil derfor kunne blive meget klogere på, hvordan du kan lave elev-projekter hvor design, kunst og håndværk mødes og dermed være klar med mulige forløb til H&D-valgfaget.

Max 20 kursister

Vigtigt:

Udvælg i prioriteret rækkefølge de to workshops du helst vil deltage på, og anfør dette i tilmeldingens kommentarfelt.

Bemærk at de begrensede workshoppladser går efter "først til mølleprincip" så tilmeld dig og betal snarest muligt, så er du forrest køen. 

Fakta:

Sommerstævnet arrangeres af Den faglige forening Håndværk & design - Østjylland, men alle er velkomne!

Stævnet vil både have fokus på håndværk til egen fordybelse og på H&D undervisning til og med H&D-valgfaget. Stævnet er opdelt i 8 workshop, hvoraf to i prioriteret rækkefølge kan ønskes ved tilmelding, men der arbejdes kun i een workshop over begge stævnedage. Workshoppenes varighed er sat til 12 undervisningstimer.

Pris: Kr. 1.250,-, Medlemmer: kr. 950,-, H&D-studerende medlemmer: kr. 250,- inkl. fortæring og grundmaterialer. Evt. ekstra materialer afregnes efter forbrug til de enkelte instruktører. Studerende medlemmer der ønsker deltagelse til specialprisen, skal anføre studiested og studienummer i kommentarfelt og ved indbetalingen.

Tid: Fredag den 14. juni 2019 kl. 14.00 - 21.30 og Lørdag den 15. juni 2019 kl. 8.00 - 16.30

Sted: Haldum-Hinnerup Skolen, Svinget 4, 8382 Hinnerup.

Overnatning er ikke med i prisen. Dog er gratis overnatning mulig på feltvis i klasselokale eller i eget telt/campingvogn - ønske om dette noteres i tilmeldingen. Der kan anvises BB/hostel/hotel på egen regning ved forespørgsel.

Tilmeldingsfrist: var mandag d. 6. maj 2019 -  men eftertilmelding er mulig frem til 12. juni, men med begrændsede workshopmuligheder og velkomstgaver. Tilmeldingsformular herunder

Betaling senest 2 dage efter tilmejdingen. Når vi modtager din tilmelding, får du en tilbagemelding med oplysninger om betaling. Skal dit arbejdssted betale, fremsendes EAN-opkrævning.. Betaling kan ske Via MobilePay nr. 96934

Spørgsmål vedr. tilmelding og betaling: Knud Nissen - knud.nissen@skolekom.dk                                                                                

Spørgsmål vedr. sommerstævnet i øvrigt: Wisti Pedersen 23677000 - wp@foraeldreskolen.dk

Program PDF / Print

Afholdelses dato : 
Fredag, 14 juni, 2019 - 14:00 til Lørdag, 15 juni, 2019 - 16:30
Lukket: 
Nej
Tilmelding nødvendig: 
ja
Tilmeldingsfrist: 
Fredag, 14 juni, 2019 (Hele dagen)
Tilmelding til: 
Kasserer Knud Nissen
Tilmeldings kontakt email: 
knud.nissen1@skolekom.dk
Område: