Du er her

Det midtjyske H&D-Sommerstævne

Velkommen til Den faglige forenings første sommerstævne; 

"Det midtjyske H&D-Sommerstævne"

Afholdes på Haldum-Hinnerup Skolen vest for Aarhus

Fredag den 15. juni og lørdag den 16. juni 2018

af lokalforeningerne Østjylland og MidtVest.

 

Sommerstævnet har fokus på fordybelse i håndværk, H&D-udeaktiviteter og grydeklare forløb til din H&D-undervisning i det nye skoleår.

Her kan du i det faglige fællesskab møde og gense dine gamle medstuderende eller medkursister fra de sidste års kompetenceudviklingskurser og samtidig opøve dine håndværksmæssige færdigheder i en af stævnets i alt 5 fantastiske workshops i over 12 undervisningstimer. Der vil også være tid til at besøge de andre workshop og få ny inspiration lige til at ta’ med hjem i din årsplan!

Du kan vælge deltagelse i een af følgende workshops:

1) Snittefest i det fri

Instruktør: Frank Egholm

Workshoppen er både for H&D-læreren med undervisning for øje, og især også for dig, der bare ønsker at blive bedre til snittekunsten i en fantastisk kontekst af en snittefest i det Jyske. Her kan både nybegynder og øvet snitter lære nyt og få udvidet deres færdighed indenfor snitteriet. Snittemester Frank Egholm vil undervise i grundsnitning, formgivning og design af klassiske brugs- og pynte-genstande i flere træsorter. Så der vil være mulighed for at dykke ned i den mere komplekse kombination af tørt og vådt træ, og udnytte den til krympe-dåser eller småskamler m.v.

2) Tasker i genbrugsmaterialer

Instruktør: Annette Munk Langkildehus

Tasker kan man aldrig få for mange af, og de kan sys i alt fra filt og gamle læderjakker, til reklamebannere og gamle broderier. Du vil blive introduceret til tre forskellige taskemodeller: Indkøbsnet/shopper, toilettaske/penalhus og håndtaske. De tre simple modeller kan varieres på utallige måder og let tilføres enkle detaljer. Du får mulighed for at sy en taske efter eget ønske, og du får en masse idéer med hjem til brug i håndværk og designundervisningen.

3) Recycling og sunprint Udgået

Instruktør: Britta Thorlann

Recycling er at genbruge ting man ellers ville smide ud. Det handler om at se skønheden og mulighederne i brugte ting. Her forholder vi os til ressourcer, miljø og bæredygtig udvikling. Ved at brug af dåser, flasker, aviser, plastdunke mm præsenteres kursisterne for et hav af gode idéer til den bløde del af faget, taget fra hendes 1 år gamle bog "Recycling". Der vil være fokus på, hvordan man laver lette designprocesser i børnehøjde. Vi prøver også trykteknikken sunprint, hvor farven fremkaldes med lyset på stoffet.

4) H&D-fagets grundteknikker og jernalderliv Udgået

Instruktør: Wisti Pedersen samt studerende i H&D fra VIA

I denne workshop kan du afprøve de fleste af H&D-fagets helt basale håndværksteknikker udendørs, som var det i en temauge. Her kan du prøve kræfter med 6-8 eksemplariske elevopgaver i mini workshop ud i: Læder, uld, garn, tin, tørt og vådt træ, pil flet og smedning ved bælgesse. På eksemplarisk vis, vil workshoppen være opbygget omkring et tværfagligt jernaldertema, hvor simpel dragt fremstilles, sagnfortælling og bål liv, vil være omdrejningspunkter. Workshoppen er for dig, der har lyst til en stor fællesoplevelse, blive klar på begynderundervisningen i H&D eller for dig der står for at skulle planlægge og udføre temaundervisning med H&D som omdrejningspunkt i det fri. Opbygning af bål og bålmad vil også være et omdrejningspunkt og foreningens udlåns udelivstrailer vil blive omtalt.

5) Fra garnfarvning i det fri til færdigvævet billede Udgået

Instruktør: Jenny Böttern og Jan Ledje, Skåne

Her er workshoppen for dig, der vil genopfriske de gamle garnfarvnings teknikker med naturens plantefarver over bål til egen fordybelse eller til dig, der vil afprøve et eksemplarisk undervisningsforløb fra primitiv garnfarvning til færdigvævet billede i egen træramme. Du vil som kursist nyde oplevelsen at se, hvordan hvidt garn i en bålgryde ændre farve når de forskellige planteingredienser kommes i – det er næsten som magi. I mens du venter på garnet tager farve, laver du en træ-væveramme. Efterfølgende designes og væves der et billede ud af det naturfarvede garn på rammen.

6) ”Hvid” og sort smedning

Instruktør: Jørn Thomsen

Her er workshoppen, hvor du kan afprøve ”hvid-smedning” helt uden sod og lugten af kul-røg. Du vil se, hvor nemt man kan etablere en gasesse på skolen. Uanset erfaring afprøves nemme intro-opgaver til både H&D-fagets yngste og ældste elever. Du kan lære at lave snitteknive, skeknive og krøsjern med hærdning, opslibning og anløbning. Der er dog også mulighed for "sort smedning" med kulesser og selvstændige projekter under instruktørens kyndige anvisninger. Foreningens smedetrailer til udlån vil også blive demonstreret. Denne workshop er både for dig, der vil øve smedehåndværket, og til dig, der vil støtte smedningens come-back i grundskolen, med en ny didaktik og evt. i en "hvid" form.

7) Beholdere i træ og læder

Instruktør: Thomas Laursen

Denne workshop vil fokusere på design og fremstilling af beholdere ud fra kernelæder og naturtræ. Igennem et eksemplarisk elevoplæg, vil du blive introduceret til både grundlæggende og nye teknikker fra læderhåndværket og simpel udsavning af naturtræ og drivtømmer. Med de nyerhvervede erfaringer i fingrene, vil du derefter, under instruktørens anvisninger, selv kunne designe og udføre en større beholder lige fra skitsering til færdigt produkt. Denne workshop er både for dig der vil blive dygtigere til læderarbejdet til hobbybrug, og til dig der vil inspireres og få opgraderet dine færdigheder til brug i din H&D-undervisning hjemme på skolen.

8) Bark flet

Instruktør: Ane Lynggaard

I denne workshop får du mulighed for at prøve kræfter med naturmaterialet bark;

  • Bark contanier flettet i forskellige teknikker. Den kan laves i andre materialer end bark, fx papir. Den er mulig at lave enkelt med børn og mere kompliceret for øvede.
  • Taske i diagonalt flet er en lidt sværere teknik og ikke en begynderopgave til børn.
  • Hvis der er tid vil det være muligt at lave små amulet poser i bark m.m.
  • Der bliver mulighed for at afbarke pilestokke. Jeg har bark og vokset hørtråd med. Hvis I har fine rødere, perler, speciel tråd og andre sjove finurligheder, så tag det med.

 

Så er det kun at vælge den workshops du helst vil deltage i, og et alternativ i  prioriteret rækkefølge, og notere det i tilmeldingens kommentarfelt,

Eksempel:

  1. prioritet: Workshop nr. 6) Hvid og sort smedning
  2. prioritet: Workshop nr. 7) beholder i træ og læder.

 

Fakta:

Sted: Haldum-Hinnerup Skolen, Skolesvinget 4, 8382 Hinnerup.

Tid:   Fredag den 15. juni kl. 14.00 - 21.00 og Lørdag den 16. juni kl. 9.00 - 16.00

Pris:

  • Medlemmer: 850 kr. inkl. fortæring og grundmaterialer.
  • Studerende medlemmer: 250 kr. inkl. fortæring og grundmaterialer.
  • Ikke-medlemmer: 1.100 kr. inkl. fortæring og grundmaterialer 50 kr. 

Ekstra materialer afregnes efter forbrug til instruktør.

Overnatning er ikke med i prisen. Dog er gratis overnatning mulig på feltvis i klasselokale eller i eget telt/campingvogn efter aftale. Der kan anvises BB/hostel/hotel på egen regning ved forespørgsel.

 

Tilmelding: Eftertilmelding er muligt en frem til fredag den 1. juni 2018 (Tilmeldingsfrist til alle de 8 workshops var fredag den 20. april 2018)

Spørgsmål vedr. Tilmelding og betaling: Knud Nissen – knud.nissen1@skolekom.dk

Spørgsmål vedr. sommerstævnet: Wisti Pedersen - 23677000 - wp@foraeldreskolen.dk

 

 

Afholdelses dato : 
Fredag, 15 juni, 2018 - 14:00 til Lørdag, 16 juni, 2018 - 16:00
Lukket: 
Nej
Tilmelding nødvendig: 
ja
Tilmeldingsfrist: 
Tirsdag, 12 juni, 2018 (Hele dagen)
Tilmelding til: 
Knud Nissen
Tilmeldings kontakt email: 
knud.nissen1@skolekom.dk
Teaser: 
Kom og gense dine gamle medstuderende og tidligere medkursister i dit faglige fælleskab
Billede: 
Område: