Du er her

Regionalkursus Vingsted

Håndværk og design

på Regionalkursus 2018

Regionalkurset afholdes fredag den 2. november til lørdag den 3. november 2018 på Vingsted Historiske Værksted, Vingstedvej 58, 7182 Bredsten.

Der er fuld forplejning under kurset. Der vil være mulighed for at overnatte i køjerum. Du skal selv have sovepose eller dyne med. Det vil være muligt at ankomme torsdag aften, hvis man ønsker det. alt dette er inkluderet i kursusgebyret: 1100,- kr for medlemmer af Håndværk og Design foreningen (1400,- kr. for ikke medlemmer).

Der er ikke undervisning om aftenen, men kursisterne arbejder ofte til kl. 22 i værkstederne. Kursisternes materialeforbrug afregnes på kurset( evt gennem arrangørerne via Ean nr.) til instruktøren.

Program:

Fredag kl. 8.30-9.00   Check-in og morgenkaffe

Fredag kl. 9.00 – 10.00   Information og debat om ”Håndværk og Design”

Fredag kl. 10.00 - lørdag kl. 14.00  Værkstedsarbejde (min. 12 timer)

Fredag kl. 12.00          Frokost

Fredag kl. 18.00          Aftensmad

Lørdag kl. 8.00            Morgenmad

Lørdag kl. 12.00          Frokost

Lørdag kl. 14.00 - 15.00  Oprydning, kaffe og udstilling.

KLIK FOR AT TILMELDE

Vælg workshop, anfør 1. og 2 prioritet ved tilmelding

Billeder Kommer

Kursus nr. 1: Noget med tekstiler

Instruktør: Tekstildesigner Lene Thomasen

På dette kursus bliver du introduceret for en japansk måde at danne mønster på, som er praktiseret i Japan siden det 8. århundrede på kimonoer og i tekstile billeder. Metoden hedder SHIBORI og er en sjov og samtidig systematisk måde at arbejde med tekstiler på. Dele af stoffet eller garnet reserveres på forskellig vis og efter indfarvning og udpakning fremtræder mønsteret.

Den første dag afprøver vi de forskellige teknikker. Vi folder, syr, vikler og indfarver tekstiler. Vi indleder med at lave prøver i forskellige bomulds og hør kvaliteter for at styrke erfaringen med teknikkerne, og vi ender op med at lave eget tørklæde i en tynd sommerkvalitet. Anden dagen gentager vi metoden for reservering, men på uldgarner. Metoden kender vi som Ikat, der bruges i vævede tekstiler, men også i strik. I løbet af kurset benytter vi os af to forskellige indfarvningsmetoder, som egner sig til de forskellige materialer.

Der skal påregnes en materialepris på mellem 200 – 400 kr., som dækker udgifter på farvebade, stof, tørklæde og garn. Prisen bestemmes mere præcist af dit materialeforbrug ved slutningen af kurset.

 

Kursus nr. 2: Læderarbejde/lædertasker

Instruktør: Søren Bloch Christensen

Vi laver læderarbejde for begyndere og øvede, hvor focus er at lave en taske. Kurset starter med en gennemgang af hvordan læderarbejde foregår og hvordan tasker syes. Vi går i gang med arbejdet og man får løbende hjælp. Instruktøren med bringer materialerne til tasker samt alt relevant værktøj. Yderligere materialer må medbringes eller kan købes på kurset.

 

Kursus nr.3: Nordisk inspirerede økser og skærende værktøj.                          

Instruktør: Jan Birkkjær Lauritsen

Smedens arbejde, har altid været omgærdet med mystik og overtro, måske fordi han i ovnen kunne skabe jern af myremalm, og i  mørket ved essen, kunne forme det glødende jern, til brugbare redskaber og våben.

Man mente at smeden kunne tale både med Gud og Fanden.

Smeden er en af de håndværkere, som vi kan følge længst tilbage i tiden. Lige fra stenalderens flintesmed, har smedens opgave været at tildanne råmaterialer til arbejdsredskaber og våben. På svenske helleristninger kan man se smeden afbildet med sit værktøj, og på danske runesten nævnes smeden som den eneste håndværker.

I oldtiden var smedning en nødvendig proces i forbindelse med fremstillingen af smedejern. Det jern, man fik udvundet fra myremalmen, indeholdt ofte mere slagger end jern, og det måtte smedes igennem for at presse hovedparten af slaggerne ud, før jernet kunne anvendes.

Vi kender jernudvinding af myremalm i forhistorisk tid, bl.a. i Vestjylland på Vardeegnen.

Med udgangspunkt i denne historik og håndværkets ældgamle teknikker vil vi på kurset, smede en økse inspireret af  den nordiske øksetradition. Vi arbejder med processen fra udblokning af skafthullet, smedning, hærdning og anløbning til skæftet værktøj. Hermed har man sin helt personlige økse, som er et sublimt stykke værktøj til brug i snitteværkstedet. Hvis tiden er til det, kan man også smede andet snitteværktøj eksempelvis huljern og flækkejern.

Materialepris: Der vil blive en mindre udgift til materialer, som afregnes med instruktøren på kurset.

 

Kursus nr. 4: Store Emils snitteværksted

Instruktør: Jørn Thomsen


Kurset henvender sig til undervisere Håndværk og Design og også for dig, der bare ønsker at blive bedre til at forme ting i frisk træ med økse, tængsel, huljern, kniv, skejern m.v.

Både nybegyndere og øvede snittere kan lære nyt og få udvidet deres færdigheder. Der vil blive undervist i formgivning og design af klassiske brugs- og pyntegenstande i mange forskellige træsorter
Vi gennemgår diverse teknikker, ser på værktøj, vedligehold og slibning, og selvfølgelig på træ.
Der bliver mulighed for at snitte fugle, skeer, kuksaer, eller at hugge skåle, alt efter hvad dine evner/kompetencer rækker til.

Har du mod på at kombinere vådt og tørt træ kan der laves småskamler og krympedåser.

Deltagerne er velkomne til at medbringe frisk træ og eget snitteværktøj.

Materialepris: Skovens og havens træsorter er gratis tilgængelige på kurset.

Vi ser frem til at møde dig til nogle spændende dage med ”Håndværk og design”.

Der er plads til ca. 30 deltagere i alt efter først til mølle princippet, så tilmeld dig gerne allerede i dag.

Tilmelding: Ved tilmeldingen oplyser du ønsket kursus.

Kursus (første prioritet): ________   Kursus (anden prioritet): _______

KLIK FOR AT TILMELDE